Instagram

Hydroterapie

12.03.2017
Wellness

Voda působí velmi pozitivně na celý náš organismus. Vodoléčba je spojovaná hlavně s lázněmi, kde se využívá různých léčebných pramenů k léčbě pacientů. Léčivé prameny obsahují různé minerální látky a stopové prvky. Blahodárné účinky vody jsou známi již z minulosti.

 

Priessnitzova metoda

 

Za pomyslného zakladatele vodní léčby je považován Vincenze Priessnitz, který léčil pomocí vodních zábalů a dosahoval s nimi skvělých výsledků. Priessnitzova metoda využívala obvykle dvoufázové střídání teplé a studené vody. V lázních Jeseník dodnes pokračují v jeho tradici.

 

Co všechno zahrnuje hydroterapie?

 

Hydroterapie může zahrnovat například:

  • perličkové koupele
  • podvodní masáže končetin
  • plynové lázně – lázně, které využívají k léčbě kysličník uhličitý
  • Kneippův chodník – skládá se ze dvou menších bazénků (teplá a studená voda) ss oblázky na dně. Klient střídá v pravidelných intervalech kádě s vodou a tím dochází ke správnému prokrvení končetin
  • skotské střiky - jsou velmi povzbudivou procedurou, která střídá studenou a teplou vodu. Skotský střik je aplikován vodním tryskem ze vzdálenosti cca 3 metry
  • colon hydroterapie – čištění střev za pomocí teplé vody
  • vířivá lázeň – jemná masáž kůže za pomocí vzduchových bublin

 

U hydroterapie je velmi důležité správné dávkování, které je načasováno lékařskými odborníky. Všechny tyto procedury bývají standardně v nabídce lázní. V rámci léčebného pobytu bývá k dispozici také pitná kúra, která dodává tělu potřebné tekutiny.

 

Sauna

Součástí hydroterapie je i využití různých druhů saun a pár. Pravidelné saunování přispívá ke zvýšení nespecifické obranyschopnosti, k otužování, k celkové regeneraci a relaxaci. Z těla se při saunování vyplavují škodlivé látky.

 

Typy saun

Obecně bychom mohli rozdělit sauny na suchou, vlhkou, parní a infrasaunu.

Suchá sauna

Suchá sauna je známá také jako švédská. Od tohoto druhu sauny se v dnešní době ustupuje, jelikož nevyužívá žádné vlhkosti a lidské tělo není schopné se zpotit. Dýchání v suché sauně také není ideální.

Finská sauna

Naopak vlhká neboli finská sauna je velmi populární a blahodárnější. Teplota vzduchu by měla být mezi 90 - 110° C. Vlhkost vzduchu by neměla přesáhnout 5%. Finská sauna je skvělou detoxikační procedurou a velmi posiluje obranyschopnost našeho organismu. Finská sauna také skvěle pomáhá při revmatismu a bolestech kloubů.

Parní sauna

Parní sauna oproti finské sauně mívá vlhkost až 100% a díky tomu se využívá při léčbě a prevenci dýchacích potíží. Zlepšuje prokrvení a čistí pokožku. Do parní sauny bývají často přidávány různé druhy éterických olejů anebo bylin. V současnosti se nabízí vůně např. v podobě sena, bylin nebo mořské soli. Parní sauny výborně detoxikují tělo a napomáhají v boji proti celulitidě.

Infrasauna

Infrasauna na rozdíl od jiných druhů saun může být doporučena i lidem s potížemi s krevním tlakem a kardiakům. Teplota v infrasauně bývá okolo 50 °C a doporučená délka pobytu je 15 minut. Infračervené záření proniká cca 4 cm do kůže a způsobuje zahřívání, při kterém teplo proniká do svalové tkáně. Infrasauna pomáhá při léčbě hojení poraněné kůže. Celkově zlepšuje stav pokožky a vyplavuje z těla toxické látky.

 

Pravidla saunování

Klient by měl dodržovat pár zásad, které zvýší efekt saunování. Před vstupem do sauny by člověk neměl být přejedený, ani hladový. Hned na začátku je vhodné se osprchovat a dobře osušit. Délka v sauně by napoprvé neměla přesáhnout 10minut. Je možné proceduru opakovat, ale ne vícekrát než 3x. Jakmile má klient pocit horka, měl by opustit prohřívánu a ochladit se sprchou nebo proudem vody ze džberu. Mezi jednotlivé fáze se může vložit plavání v bazénu. Pobyt v sauně se ukončuje studenou sprchou a pokožka se důkladně vytře. Po sauně je důležité doplnit tekutiny.