Instagram

Aromaterapie

24.03.2019
Wellness

Aromaterapie - původně pro bohy, dnes pro každého

Aromaterapie je známá metoda v oblasti relaxace již několik staletí. Již známá královna Kleopatra využívala vonných aromatických přípravků ke své relaxaci. Při aromaterapii jsou využívány éterické oleje z aromatických rostlin. Tyto oleje obsahují 100% přírodní prvky a liší se podle užití. Aromaterapie se zabývá celkovým uvolnění svalstva i naší mysli. Snaží se harmonizovat celkový zdravotní stav klienta. Pomocí éterických olejů navodíme příjemnou aromaterapeutickou atmosféru a pak už nezbývá nic jiného než klidně odpočívat nebo meditovat.

Cílem aromaterapie je celkové uvolnění těla a může zahrnovat jak masáž, tak inhalace nebo aromaterapeutické koupele. Vyvolává celkové zklidnění a psychickou i fyzickou úlevu těla.

 

Aroma masáž

 

Nejznámější je samozřejmě aroma masáž, která patří k uvolňujícím a relaxačním masážím. Kombinuje švédskou klasická masáž měkkých tkání a ajuverskou masážní techniku. Pří aroma masáži si klient vybere vůni podle aktuálního zdravotního stavu a nálady. Masérka rozetře na různé partie těla (nejčastěji záda, šíje, nohy a ruce) olej do kůže klienta, který se dostává až ke krevním vlásečnicím a prokrvuje tak celé tělo. Éterický olej je vždy zředěn, nikdy není aplikován na klienta v nezředěné podobě. Aroma masáž je velmi uklidňující a harmonizační. Aroma masáž skvěle podporuje správné fungování lymfatického systému. Obvykle trvá masáž celého těla nejméně 60 minut. Po aroma masáži se budete cítit jako znovuzrození a zlepší se celkový stav Vaší pokožky. Energie z éterického oleje se uvolňuje i několik hodin po masáži. Po masáži je velmi důležité doplňovat tekutiny a co nejvíce odpočívat a nechat tak doznít relaxační účinky této masáže. Pro lepší požitek z masáže mohou být zapáleny aromatické svíčky, které působí velmi intimně a pohodově.

 

Aromatická inhalace

 

Pomocí inhalace aromatických olejů navozujeme našemu tělu příjemný pocit. Může navodit zvýšení či snížení krevního tlaku, pocit chladu, tepla nebo povzbuzení. Inhalace jsou využívány při léčbě psychických nebo psychosomatických onemocnění. Éterické oleje je možné inhalovat několika způsoby – buď pomocí inhalátoru anebo aromalampy. Použití inhalátoru je stanoveno výrobcem. Součást aromalampy je mistička, kam je potřeba nelít po okraj vodu. Pod mističkou se zapálí svíčka z čistého parafínu a tím se odpařují rostlinné silice do vzduchu. Aromalampa je vyrobena z keramiky, porcelánu nebo kovu. Aromatickou lampičku je možné používat také v domácnosti, kanceláři nebo při spánku. Vždy Vám navodí příjemnou atmosféru. Vynikajícího inhalačního účinku je dosaženo také při užití koupelových olejů a saunových směsí.

 

Aromaterapeutická koupel

 

Aromatická koupel je klasická léčebná koupel s přidáním aroma směsi nebo olejíčku. Koupel je příjemně relaxační a uklidňující. Vůně navozuje celkové uvolnění těla. Aromatická koupel trvá zhruba 20 minut a po jejím skončení je pokožka pročištěná a osvěžená. Obvykle po aromakoupely následuje 15 min. zábal.

 

Éterické oleje

 

Éterické oleje jsou speciální přírodní oleje, které se lisují za studena z různých bylin a rostlin. Další možností jak získat z rostlin olej je destilací ve svěžím stavu vodní parou. Takto se získává většina silic. Využívají se nejvíce v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Éterické oleje bývají označovány také jako rostlinné silice. Tyto silice jsou obsažený například v plodech, květech, v listech anebo i v kořenech rostlin. Odpovídající biologickou aktivitu zaručují pouze 100% přírodní rostlinné silice. Při každém použití éterického oleje je důležité olej zředit v rostlinném oleji jako např. meruňkovém, olivovém, slunečnicovém, mandlovém apod. Olej je poté správně použit a uvolňuje vůni. Vůní z éterických olejů je spoustu. Mohou to být například tyto vůně:

 

  • citronová tráva – posiluje organismus, tiší bolest hlavy
  • levandule – uklidňuje nervové napětí, je antidepresivní
  • cedrové dřevo – harmonizuje organismus
  • zázvor – uvolňuje svaly, pomáhá při revmatismu a celulitidě
  • ylang- ylang – snižuje krevní tlak a pozitivně působí na nespavost
  • santalové dřevo – působí jako afrodiziakum, má protizánětlivé účinky
  • borovice – pomáhá při nachlazení a bronchitidě
  • jasmín – zvyšuje elasticitu pokožky, pomáhá s celkovou regenerací pokožky
  • růže – jeden z nejvzácnějších olejů, pročišťuje a tonizuje pokožku, působí jako afrodiziakum
  • granátové jablíčko – antioxidační účinky